Nevezés
Nevezés
Év Termékei 2021
Év Termékei 2021

Átadták Az Év Terméke Díjakat

Átlagosan 40 százalékos forgalomnövekedést hozhat a márkáknak az Év Terméke Díj (Product of the Year – POY) elnyerése, de jelentősen bővülhet az elért fogyasztói kör is. Az idén 6-ik alkalommal adták át a POY elismeréseket, a legjobb termékeknek. Az elismeréseket a magyar fogyasztók döntései alapján ítélik oda, így a tényleges felhasználói, vásárlói tapasztalatok döntik el, hogy kik kapják meg az elismerést. A felmérést végző GfK kutatása során a fogyasztók az attraktivitás, az innováció és az elégedettség mentén értékelik a termékeket, a végső sorrendet pedig az előző három szempont alapján összesített, úgynevezett POY index határozza meg. A termékek 2017-ben már 21 kategóriában versenyeztek a díjért.

Átadták az Év Terméke Díjakat, az idén összesen 21 kategóriában osztották ki az elismerést. A díj nem csak az adott termék megítélése miatt lehet fontos, de a felmérések azt mutatják, hogy jelentős üzleti előnnyel is járhat. A GfK elemzése szerint azok az FMCG szektorban tevékenykedő nyertesek, amelyek az elmúlt években tudatosan gondozták a márkájukat, forgalomnövekedést értek el a díj megszerzését követő egy év során. A forgalom bővüléséhez minden esetben jelentősen hozzájárul a penetráció bővülése, azaz komolyabb mértékben emelkedett a vizsgálatba bevont FMCG márkák vásárlóinak száma az előző évhez képest. A GfK adatai alapján átlagosan 40 százalék körüli volt a forgalomnövekedés ebben a szegmensben az elmúlt években.

 dijazott-fmcg-markakpenetraciojanak-valtozasa

A GfK Háztartáspanel adatokon alapuló elemzés a díjazott termékek teljesítményét vetette össze úgy, hogy a díj odaítélését követő egy évet hasonlította a megelőző év eredményeihez és a magyar háztartások vásárlási szokásaiban bekövetkezett változásokat elemezte ki a két év viszonylatában. Az elemzés alapján kijelenthetjük, hogy a díjazott FMCG termékek vásárlási mutatói kedvező irányban fejlődtek, összesített forgalmuk jelentősen nőtt az előző évhez képest. Mivel alapvetően új bevezetésekről van szó, ennek is köszönhető a jelentős mértékű bővülés, azonban fontos megemlíteni, hogy a díjazottak évről évre egyre intenzívebben használják a termékelismeréssel járó díjakat, így a Product of the Year logót is, a kommunikációban.

Az innovatív megoldásokat keresik a fogyasztók

Az Év Terméke Díj programban pályázó termékeket a magyar fogyasztók döntései alapján díjazzák, így a tényleges felhasználói, vásárlói tapasztalatok döntik el, hogy kik kapják meg az elismerést. A felmérést végző GfK kutatása során a fogyasztók az attraktivitás, az innováció és az elégedettség mentén értékelik a termékeket, a végső sorrendet pedig az előző három szempont alapján összesített, úgynevezett POY index határozza meg. Az elmúlt évek összesítései folyamatosan javuló eredményeket mutatnak, a pályázók évről évre újszerű, innovatív megoldásokkal keresik a fogyasztók kegyeit. Fontos tendencia, hogy az elismerésben részesülő újdonságok a fogyasztók igényeire adnak választ, mert nem csak az attraktivitás és az innováció kap egyre magasabb értékeket, de a fogyasztói elégedettség vonatkozásában is egyre kedvezőbb eredmények születnek.

Összesített eredmények 2014 – 2015 – 2016 – 2017

Attraktivitás

Innováció

Elégedettség

Összesített POY index

2014-ben díjazott termékek átlaga

57

48

77

60

2015-ben díjazott termékek átlaga

52

69

89

71

2016-ban díjazott termékek átlaga

65

69

93

76

2017-ben díjazott termékek átlaga

62

66

93

74

Innováció tekintetében igen nagy a verseny a kategóriákban, az élelmiszer kategóriacsoportban induló termékek minden évben stabilan jó megítélést érnek el, bizonyítva a folyamatos megújulás szükségességét, ugyanakkor a fogyasztók is elismerik, értékelik ezeket az újdonságokat. Bár szinte minden kategóriacsoportban magas az összesített POY Index értéke, az élelmiszer kategóriacsoport indulói évről évre az egyik legmagasabb értéket éri el.

kategoriacsoportban-indulo-markak-poy-indexe

Évről évre bővül a Product of the Year versenyben díjazott márkák száma, 2017-ben már 21 kategóriában versenyeztek a termékek. Az elmúlt években nem csak a kategóriák száma, de azok köre is sokat változott. Míg az induláskor jellemzően az FMCG kategóriák uralták a versenyt, szinte csak élelmiszer, ital, háztartási vegyi áru és személyes higiéniai márkák szálltak be a versenybe, azóta színesebb lett a kép, megjelentek az OTC termékek, ruházati márkák, illetve a szolgáltatás, valamint a lakásdekoráció területéről is beléptek a versenybe a brandek” – mondta el Fekete Zoltán, az Év Terméke Díj zsűrijének elnöke.

Az Év Terméke Díjat az alábbi termékek nyerték a fogyasztók döntése alapján 2017-ben.

Termék

Kategória

dmBio

Bio élelmiszer

Castello Bio termékcsalád – Lidl

Bio sütési alapanyag

Watt energiaital

Energiaital

Héra Prémium Clean

Falfesték

Pikok Pannónia termékcsalád – Lidl

Felvágott

Castello Gluténmentes termékcsalád – Lidl

Gluténmentes termékcsalád

Hey-Ho termékcsalád

Gyümölcsital

CalciTrio pezsgőtabletta

Kalciumos pezsgőtabletta

Riska laktózmentes termékcsalád

Laktózmentes tejtermék

Hajdú Parenyica

Parenyica

Azon melegében mini olivás baguette – Aldi

Pékáru

Riceland Quinoa

Quinoa termékek

Castello Fit&well termékcsalád – Lidl

Reform élelmiszer

Azon melegében Chia magos rombusz – Aldi

Reform pékáru

Bluedino laktózmentes trappista – Lidl

Sajt

Pécsi Sör Prémium Lager

Sör

Just Veg! Termékcsalád – Aldi

Szendvicskrém

Ági szörp

Szörp

Kokárdás termékcsalád – Aldi

Tejtermék

XL-S Medical tabletta

Testsúlycsökkentő készítmény

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

Vitaminkészítmény