Nevezés
Nevezés
Év Termékei 2021
Év Termékei 2021

AZ ÉV TERMÉKE DÍJ – GFK KUTATÁS: A vizsgált nyertesek vásárlói köre közel megduplázódott 2013-ról 2014-re

A fogyasztók szavazatai alapján 2014 márciusában 13 kategóriában induló termékek vehették át az Év Terméke Díj elismerést. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a díjazott termékek egyre szívesebben és aktívabban használják az Év Terméke Díj lógót a kommunikációban, beleértve a csomagolást is. A díjazottak különböző kommunikációs elemeket használtak a kampányaikban, a csomagoláson feltüntetett logó mellett sajtó- televízió- és rádióhirdetéseket, közterületi médiát.

Az előző évekhez hasonlóan a GfK most is megvizsgálta a díjazott termékek piaci teljesítményét a díj átvételét követő évben, és a felmérés alapján elmondhatjuk, a fogyasztók jól döntöttek, hiszen a legtöbb nyertes forgalma nőtt az elismerést követő egy év során.

A GfK Háztartáspanel adatokon alapuló elemzés a díjazottak 2014-es és 2013-as teljesítményét vetette össze, és a magyar háztartások vásárlási szokásaiban bekövetkezett változásokat elemezte ki a két év viszonylatában. Az elemzés alapján kijelenthetjük, hogy minden díjazott FMCG márka vásárlási mutatói kedvező irányban fejlődtek 2014-ben, összesített forgalmuk jelentősen, mintegy másfélszeresére nőtt az előző évhez képest. Mivel alapvetően új bevezetésekről beszélhetünk, ennek is köszönhető a jelentős mértékű bővülés, azonban fontos megemlítenünk, hogy a díjazottak évről évre egyre intenzívebben használják Az Év Terméke Díj logót a kommunikációban.

A bővülés elsősorban a vásárlói kör, azaz a penetráció bővülésének köszönhető, szinte minden nyertes esetében jelentősen nőtt a vásárlók száma, valamint vásárlói körük közel megduplázódott 2013-ról 2014-re.

A forgalom bővüléséhez az is hozzájárult, hogy a fogyasztási intenzitás is növekedni tudott 2014-ben, egyrészt a vásárlási alkalmak számában bekövetkezett emelkedésnek köszönhetően, másrészt egy-egy vásárlói kosárba is nagyobb mennyiség került 2014- ben mint 2013-ban.

AZ ÉV TERMÉKE DÍJ – GFK KUTATÁS