Nevezés
Nevezés
Év Termékei 2021
Év Termékei 2021

Az innováció és a startup-ok helyzete Magyarországon – interjú Ács Zoltánnal a Design Terminál inkubációs programjának vezetőjével

– Hogy látja az innováció és a startup-ok helyzetét Magyarországon, megfelelő támogatást kapnak e akár állami-vagy magánszektorból? 

A hazai kreatívipar exportképes szegmensei (a design-, illetve a szoftvercégek) évente átlagosan 12-15%-kal nőttek az elmúlt 5 évben, úgy, hogy a szektor még csak most kezd jól működő gazdasági ágazattá válni. A kreatívipari vállalkozások nagyon vonzó munkahelynek számítanak. Egy svéd kutatás szerint az elmúlt években évről-évre átlagosan 18 %-kal nő a kreatíviparban dolgozók száma Budapesten, amivel elsők vagyunk az Unióban. Mindemellett sok dolgunk van még: az innovációra GDP-arányosan az Európai Unió kevesebbet költ, mint például az Egyesült Államok vagy néhány távol-keleti ország, erre érdemes jobban fókuszálni, ha versenyképesek akarunk maradni. A magyar startup ökoszisztéma pedig dinamikusan fejlődik, de még az állam is, a befektetők is, és maguk a vállalkozók is tanulják, hogy hogyan is működik az új gazdaság világa; hogyan érdemes támogatni, hogyan érdemes befektetni, és hogyan lehet benne érvényesülni.

DT kép 2

– Milyen esélyekkel indulnak a magyar startup-ok a nagyvilágban (a prezi.com utáni generáció) ?

Egészen sok nagy és ismert startup-unk van (több mint például Ausztriában), de a kicsik között már nem akkora a pezsgés. Az összes volt szocialista országra igaz, hogy az emberek magasan képzettek, de menedzsmentben, értékesítésben és marketingben gyengébbek. Jobban félnek a vállalkozói léttől, mint a nyugatiak. Ez ki is jelöli a feladatot: a fiatalokat ösztönözni kell, hogy vállalkozzanak, fejleszteni kell azokat a képességeiket, melyekben gyengébbek. Tehetségben viszont nincs hiány, egyre többen állnak helyt sikerrel a világ startup központjaiban.

 

– Milyen szerepet vállal a DT a stratupok-kal kapcsolatban?

A Design Terminál elsődleges feladata a kreatívipari vállalkozások fejlesztése. Állami ügynökségként olyan területeken tevékenykedik, melyeken nincsenek piaci kezdeményezések, viszont fontosak az ökoszisztéma hatékony működéséhez. Mentorprogramunkba designcégek, a digitális gazdaság vállalkozásai és várostervezéssel kapcsolatos cégek jelentkezhetnek. Designcégeket fejlesztő program nincs Magyarországon a Design Terminálén kívül, a startupokkal pedig fejlődésük legkorábbi szakaszában foglalkozunk. A várostervezéssel kapcsolatos cégek fejlesztésében a világon mindenhol fontos az állami szereplő, hiszen ezeket polgárok használják, ám általában az önkormányzatok és a közműcégek fizetnek érte. Emellett fontos a helyi kreatívipar támogatói környezetének megteremtése: az intézmény ebben számos rendezvényével vesz részt, emellett fontos szakpolitikai ajánlásokat is tesz.

www.designterminal.hu