Nevezés
Nevezés
Év Termékei 2021
Év Termékei 2021

Globális innovációk – Innovatív körömlakk a randidrogok ellen!

Kimutatja az italban lévő drogot az az innovatív körömlakk, melyet négy amerikai diák fejlesztett ki.

Négy amerikai diák a North Carolina State University anyagtudományi és tervezési tanszékéről forradalmi ötlettel állt elő, mely megmentheti a fiatal hölgyeket attól, hogy a randidrogok áldozatává váljanak.

Az egyetemi hallgatóknak is szembetűnő volt, hogy a közelmúltban egyre több ilyen, az italba belecsempészett randidroggal kapcsolatos visszaélés történt. Ez motiválta őket abban, hogy tanulmányaik során ilyen irányú kutatásokat végezzenek. A végeredménynek köszönhetően elkerülhetők és leleplezhetők az ilyen jellegű, sokszor erőszakosságig fajuló esetek.

A kutató-hallgatók fontosnak tartották, hogy kevéssé feltűnő és nők által könnyen használható módon lehessen kivitelezni a drogok észlelését. Így született meg a körömlakk ötlete, mely a gyakori szereket, mint a Rohypnol, a Xanax, és a GHB érintkezés után mutatja ki, színelváltozás útján.

A fiatal hölgyeknek tehát csak bele kell mártaniuk körmük hegyét az italba és másodpercek alatt kész a prognózis az ital fogyaszthatóságáról.

A nem hétköznapi körömlakkok kifejlesztő projekt Undercover Colors névre hallgat, a négy fiatal pedig folytatja kutatásait a hasonló, praktikus megoldások kifejlesztésére. A cél továbbra is olyan megoldások keresése, mellyel a gyengébbik nem kiszolgáltatottságát tudják csökkenteni.

Terveik megvalósításához adományokat gyűjtenek honlapjukon, nem kis sikerrel.