1. Nevezés

Amennyiben a nevezni kívánt termék jogosult a versenyen való részvételre, a POY által biztosított, termékadatlapot és megállapodást kell hiánytalanul kitöltve, aláírva benyújtani.

A nevezésre olyan termék jogosult, amely korábban nem létezett a piacon, vagy létezett ugyan, de olyan változáson (funkcionalitás, csomagolás, összetétel) esett át, melynek eredményeképp a fogyasztó innovatív és/vagy új termékként azonosíthatja.

Az Év Terméke Díj 2022 versenyre azok a termékek nevezhetők, melyek magyarországi bevezetése 2020. január 01. és 2021. június 30. között történt meg.

A díjra nevezhető termékcsoportok:

 • Élelmiszerek, állateledelek
 • Testápoló termékek (kozmetikumok, szépségápolási cikkek)
 • Háztartási cikkek (tisztítószerek, kisebb háztartási eszközök)
 • Műszaki cikkek (háztartási gépek, elektronikus eszközök, kisebb értékű multimédiás eszközök)
 • Vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, táplálékkiegészítők

2. Termékkategóriák felállítása

A termékek nevezési időszak lezártát követően fogyasztói szempontokat figyelembe véve funkcióik alapján kerülnek besorolásra a kategóriákba. Egy kategória legalább 3, és legfeljebb 6 versengő terméket tartalmaz.

Amennyiben egy kategóriában 3-nál kevesebb termék nevezett, a kategória kiegészítése érdekében a piackutató cég referenciatermékeket keres a piacon, melyek megfelelnek az adott kategória kritériumainak, így a referenciatermék verseng a nevező termékkel vagy termékekkel.

3. Előválogatás – Zsűri szavazás

A verseny lebonyolítását szakértői zsűri támogatja. A zsűri legalább 4, és legfeljebb 20 tagból áll. A tagok szakmai szervezetekből, felsőoktatási intézmények vezetőiből, jelentősebb üzleti- iskolákból, a reklám- és médiaszektorból, fogyasztókat képviselő egyesületekből kerülhetnek ki. A POY által kiválasztott szakértők esetében semmilyen összeférhetetlenség nem állhat fenn a résztvevő termékekkel, szolgáltatásokkal és vállalatokkal. A szakértők nem részesülnek díjazásban a zsűrizés során ellátott feladataikért.

A szakértői zsűri ellenőrzi, hogy az adott termék megfelel-e a szabályoknak, az elvárható minőségnek, valamint értékeli a termékeket. Az a termék, amelynek összesített pontszáma nem éri el a maximális pontszám 50 százalékát nem vehet részt a megmérettetésen.

4. Közvélemény-kutatás

A kutatás egy lakossági közvélemény-kutatás 2000 fő megkérdezésével. A közvélemény-kutatás 16-69 éves magyar városi lakosság körében reprezentatív mintán zajlik. A kutatás keretében a résztvevőket preferenciáikról kérdezik kategóriánkként három szempont alapján:

 • attraktivitás
 • innováció
 • kipróbálók esetében, mennyire elégedettek a termékkel

Amennyiben a megkérdezést követően valamely terméknél nem éri el a 100 főt azon válaszadók száma, akik már kipróbálták a terméket, a megkérdezettek számát a piackutató cég addig növeli, amíg ezt a számot el nem éri.

5. Eredményhirdetés-díjátadó gála

A közvélemény-kutatást követően az a termék nyeri el Az Év Terméke Díjat, mely összpontszámban minimum 5%-kal jobb eredményt ér el a kategóriájában szereplő összes terméknél. A végső eredménybe a zsűri szavazáson kapott pontszám nem számít bele, kizárólag a közvélemény kutatáson elért eredmények az alábbi súlyozással:

 • attraktivitás: 25%
 • innováció: 25%
 • elégedettség: 50%

6. A nyertesek

A nyertesek a kiértesítést követően egy évig használhatják Az Év Terméke Díj logót a termékek csomagolásán, a reklámokban és a média -megjelenéseken.

Szabályzat


 

Kapcsolatfelvételi űrlap

  Kérjük töltse ki az alábbi mezőket, és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
  * jelölt mezők kitöltése nélkül nem küldhetőek el az adatok

  Nevezni kívánt termék / termékcsalád / szolgáltatás *

  Termék / szolgáltatás innováció *

  Kategória *

  Cég *

  Kapcsolattartó neve *

  Beosztása *

  E-mail cím *

  Telefonszám *