A Product of the Year a világ legjelentősebb innovációs termékdíjazási rendszere, amely a fogyasztók döntésén alapul. A 25 évvel ezelőtt Franciaországban debütált program ma már 29 országban működik, és tekintélyes nemzetközi jelenlétének köszönhetően 3 milliárd fogyasztóhoz jut el. A megmérettetésre a gyártók nevezhetik új és innovatív termékeiket a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) kategóriáiban.

A nemzetközi Product of the Year programba illeszkedve 2011 őszén Magyarországon is útjára indul Az Év Terméke Díj.

A legnépszerűbb termékeket maguk a fogyasztók választják ki egy országos és a kategóriájában legnagyobb közvélemény-kutatás keretében. A hazai piackutatás 2000 főt von be, reprezentatív felmérés keretében deríti fel az aktuális trendeket és a fogyasztók által leginkább kedvelt termékeket.

A díjra minden évben új és innovatív termékekkel lehet nevezni, amelyeket először egy szakmai zsűri pontoz. A szakmai grémium által kiválasztott termékek kategóriákba sorolva indulnak a közvélemény-kutatáson, és a fogyasztók kategóriánként választják meg az év termékeit. A nyertesek egy éven keresztül jogosultak „Az Év Terméke Díj” logó használatára.