Nevezés
Nevezés
Év Termékei 2021
Év Termékei 2021

Változott az eladáshelyek pozíciója

A mosogatószer az egyik legnagyobb forgalmú kategória. A Nielsen által vizsgált hetven háztartási vegyi áru és kozmetikum közül csak a mosószer, toalettpapír, pelenka és öblítő előzi meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexének idei első négyhavi adatai alapján.

Összességében a kiskereskedelem bevétele mosogatószerből 4 milliárd forint felett mozgott idén és tavaly január–április között. Egyik periódusról a másikra érték szempontjából 4, mennyiséget tekintve 1 százalékkal bővült a forgalom.

Az eladáshelyek pozíciója változatosan alakult. A 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek – értékben mért – piaci részesedése 37 százalékról 35-re csökkent, négy hónapos összehasonlításban, de továbbra is az a legfontosabb csatorna. Szintén 2 százalékponttal lett kisebb, 10 százalék, az 51–200 négyzetméteres boltok mutatója.

Emelkedett viszont a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatorna részesedése, 28 százalékról 29-re. Szintén pozitív a drogéria trendje, a tavalyi első négyhavi 15 százalék után idén 17-re emelkedett a fontossága. Azonkívül 4 százalékról 5-re nőtt a 201–400 négyzetméteres üzletek részaránya.

Javult a gyártói márkák piaci pozíciója. Tavalyelőtt még 81 százalék jutott rájuk, az értékben mért forgalomból, múlt évben viszont már 82 százalék.

Tévéreklámra a piaci szereplők a Nielsen által szpotszinten vizsgált csatornákat alapul véve, háztartási vegyi áruk és kozmetikumok esetében – hivatalos listaáron – 2013-ban kereken 125 milliárd forintot költöttek. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hivatalos listaárhoz képest a valóságban kevesebbet szoktak fizetni a reklámokért.

Mosogatószerre 8,8 milliárd forint tévéreklámköltés jutott 2013-ban, szintén listaáron számolva; 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Szerkesztő: trademagazin